Friday, September 28, 2018

Kerja Part Time Yang Paling Best Lepas SPM

September 28, 2018 0
As Salam,
Kerja Part Time Yang Paling Best Lepas SPM- Part paling best bila dah habis exam tentulah kita dah tak payah nak fikir pasal buku atau buat ulangkaji kan.haha.Tambah-tambah lagi korang pulak batch student lepasan SPM, yang sah-sah akan banyak betul masa free.Akak dulu pun pernah ambik SPM dik, akak tahu betapa happynya bila dah habis exam SPM tu.

Sementara tunggu result periksa, kena pandai cari peluang untuk tambah ilmu atau nilai diri kita.Peluang pekerjaan selepas graduate, memerlukan calon yang serba boleh dan berdaya saing.Kalau ko cuti 3 bulan tapi dok perabih beras, toksah harap nak hidup senang bila ko dah habis belajar nanti.Ingat tu.

Tapi tu semua sekejap je.Sampai bila ko nak dok mengadap phone atau laptop.Untung kalau ada awek atau boyfriend, ada jugak sebab nak hadap phone tu kan.hahha.Ni pulak, cuti lama, hari-hari tengok movie pun naik bosan.So, apa nak buat buat lepas habis SPM ek?

Time kat sekolah memanglah memanjang happy.Maklumlah duit belanja mak bapak ko yang tanggung.Nanti bila ko dah masuk kolej atau Uni, ko akan tahu susah payah nak dapatkan duit.Tambah lagi course yang ko ambik memang perlukan kos yang besar.Kesian kot mak bapak korang tak berhenti kerja untuk support korang.Buat kerja part time salah satu inisiatif untuk kita bantu dan ringankan beban kewangan keluarga.

Meh sini, akak kongsikan satu good news untuk korang yang dah habis periksa, tak kisahlah periksa kat kolej, Matrik atau Uni, satu part time job yang boleh hilangkan kebosanan korang sebab kita akan dapat bayaran lumayan dengan buat part time job ni.

Taklah susah mana.Asalkan korang ada internet dan laptop kat rumah, setel. Dan jugak ada kemahuan dan serius nak dapat upah lumayan.Kalau tak, ko duduk situ diam-diam.

Berita baik yang akak maksudkan ialah peluang untuk korang bekerja secara separuh masa atau sepenuh masa dengan syarikat dan usahawan dalam talian dari seluruh pelusuk dunia sebagai pekerja bebas hanya dari rumah.

Kerja sambilan ini akan beri peluang kat korang untuk menerima pembayaran upah yang sangat lumayan mencecah lima angka setiap bulan.Tambah asyik sebab bayaran upah akan dibayar dalam nilai USD sebab kebanyakan syarikat yang menawarkan kerja sambilan ini adalah syarikat antarabangsa. Masyuk beb!

Okey macam ni. Mesti korang pun fenin, macam mana nak start atau apply kerja part time ni kan? Siapa nak guide korang? Kerja macam mana yang sesuai untuk korang apply dan banyak lagi.No worries geng.

Akak ada join satu team atau member yang kebanyakannya dah buat kerja sambilan ni.Depa pun dulu sebelum join atau apply buat part time ni, mereka telah mendapat panduan khas yang sekarang ni menjadi rebutan ramai student yang suka buat job sambilan ni.

Panduan yang depa dapat ni, disediakan dalam bentuk e Book yang memerlukan korang DAFTAR DENGAN JOBDIRUMAH untuk dapatkan semua strategi, tips dan cara untuk mulakan kerja part time yang dibayar dengan USD ni.

Kat bawah ni contoh kerja part time yang ditawarkan.Sebenarnya ada banyak lagi.Hampir kesemua jenis pekerjaan di bawah adalah pekerjaan biasa yang boleh dilakukan mengunakan komputer dan dihantar melalui internet.

Pembantu Pentadbiran
  •  Data Entry Specialists
  • Email Handlers
  • Google Search Agents
  • Internet Researchers
  • Transcriptionists
  • Virtual Assistants

Penulisan & Kandungan
  •  Blog Articles
  •  Copywriters
  •  Microsoft Word
  •  Proofreaders
  •  Powerpoint
  •  Translators

Pengurusan Perniagaan
  •  Accounting
  •  Bookkeeping
  •  Customer Service
  •  Data Management
  •  Human Resources
  •  Microsoft Excel

Faedah Mengikuti Grup Jobdirumah
Apabila anda menyertai team jobdirumah ni, anda akan menerima akses segera kepada laman peribadi anda sendiri, yang menyenaraikan lebih 100,000 pekerjaan dalam talian setiap bulan, dan dikemas kini secara automatik dengan iklan tawaran terbaru hampir setiap minit.

Apa yang anda perlu lakukan adalah klik pada huraian kerja yang anda inginkan, dan kemudian tekan butang 'APPLY'.

Tetapi bukan itu sahaja...

Selain akses kepada puluhan ribu pekerjaan dalam talian, anda juga menerima e-Panduan Jobdirumah, serta 4 bahagian siri video tutorial, yang akan menyediakan lebih daripada 120 minit latihan langkah demi langkah dari pakar, tentang bagaimana untuk mendapatkan pekerjaan yang anda mahu, dan dapatkan pendapatan tetap sebagai seorang pekerja dari rumah.

Panduan ini adalah dalam bentuk DIGITAL, anda akan dapat mengakses panduan dan tutorial ini di laman web ahli selepas anda aktifkan keahlian anda nanti.

Eh, banyak pulak akak menceceh dalam post ni.Pandai-pandailah korang explore nanti bila korang dah daftar sebagai member jobdirumah. Banyak jugak testimoni yang berkongsi pengalaman mereka buat part time dengan syarikat international ni.Ingat ya, bukan setakat 100 kekosongan kerja sambilan, malah hampir 100 000 kekosongan kerja part time yang boleh anda lihat apabila anda menjadi member jobdirumah ini. 

Macam mana nak daftar jadi ahli jobdirumah ?Ko klik je pic kat bawah ni. 


Orait, jangan lupa apply deh.Manalah tahu, berkat kerajinan, kesungguhan dan komitmen korang buat part time tu nanti, dapat jugak melaram dengan moto baru.ishh.Takpun, korang dapat melaram pakai barang make up yang mahal, beli baju lawa-lawa walaupun cuma buat part time masukkan data entry atau blog writer dari rumah je. Lumayan beb!

Saturday, September 22, 2018

Segmen Bloglist Rasa Dan Tips Oktober - Disember 2018

September 22, 2018 6
As Salam,
Dah lama sangat tak join segmen bagai.Kali ini saya nak join segmen Bloglist daripada Blog Rasa Dan Tips.Untung-untung, blog baru saya ni tersenarai sebagai Bloglist Blog tersebut.Aaamin.

20180922_161319

Kalau ada readers yang berminat, bolehlah klik banner dan join segmen bloglist ni. Jom kita blogwalking..:)


Friday, September 21, 2018

Sedapnya Mi Spiral Carbonara Mushroom Prego

September 21, 2018 0
As Salam,
Sedapnya Mi Spiral Carbonara Mushroom Prego- Sekali sekala saya dan family memang suka mencuba masakan atau hidangan western yang mudah-mudah.Contohnya baru-baru ni, Encik Suami mintak saya cuba buat Carbonara Mushroom Prego dengan menggunakan Spiral mi.Dah nama tekak orang melayu ( lidah jawa lebih tepatnya) mesti macam pelik jugak.Kot anak-anak aku makan ke idak mi spiral ni.Bergulung bagai mi ni kan.haha.

 Mi Spiral Carbonara Mushroom Prego

Ada sesetengah orang memang lebih suka buat sos mushroom ni homemade punya.Tapi saya pulak lebih suka beli di pasaraya sos mushroom yang dah siap tinggal masukkan je dalam bahan-bahan yang kita tumis nanti.Lagipun, saya suka hidangan yang ringkas, cepat untuk disiapkan dan sedap sebab banyak benda lain lagi saya boleh buat kat rumah.kihkih.Dasar pemalas kann.ciss.

Spiral mi without Carbonara Mushroom Prego

Bahan-Bahan yang digunakan untuk membuat kuah Carbonara Mushroom. Saya letak bawang besar dan juga bawang holland, bawang putih dan cili padi:) Tambahan isi ayam dan juga sosej.Saya sediakan hidangan ni untuk ahli keluarga saya seramai 7 orang, dengan dua tin mushroom prego dan satu bungkus mi spiral 400g. Macam nak kenduri kesyukuran ko..haha.

saya guna jenama mi spiral Kimball dan carbonara mushroom Prego.Kenapa tak guna Spiral Prego punya eh? Hok jenama kimball lagi murah beb.kiki.

Spiral mi yang dah siap direbus.Time nak rebus mi spiral ni jangan lupa ko masukkan minyak zaitun dalam dua sudu makan dan secubit garam.Bila air dah mendidih. barulah ko masukkan spiral mi.

Yay!! dah siap kuah mushroom carbonara saya:) langkah memasak ada kat tin prego tu.Ko ikut je.Macam saya ni menderhaka sikit bab bahan yang saya masukkan sebab saya tambah cili padi dan black pepper sikit.Geng pedas katakan.Kalau tidak, kuah carbonara ni sebenarnya berlemak.

Jemput makan semua:)

Selamat mencuba kalau anda juga suka akan hidangan western yang ringkas macam  Mi Spiral Carbonara Mushroom Prego:)

Resepi Mudah Buat Roti Sardin Yang Sedap

September 21, 2018 0
As Salam,
Resepi Mudah Buat Roti Sardin Yang Sedap- Roti sardin antara menu hidangan yang paling kerap saya ulang buat kat rumah ni. Sebab penggemar roti sardin kat rumah saya ni tak lain tak bukan ialah Encik Suamiku sendiri.Ko tak boleh nak kata apa dah, kalau dia dah request roti sardin.At least, saya bersyukur jugak daripada dia mintak saya masak daging kurma ke, lasagna ke..mahu pengsan akak:) kihkih.

Roti Sardin rangup di luar dan lembut didalam:) 

Orait, korang pun bukan nak tahu sangat resepi akak buat roti sardin ni kan.Sebab roti sardin korang mesti lagi up dari akak punya.Akak ni memang tak reti masak yang beriya macam korang yang rajin.Siap salut serbuk roti lagi roti sardin korang.Roti sardin style akak pulak, memang kampung habis. Yang penting sedap!

Resepi Mudah Buat Roti Sardin Yang Sedap
Sumber Resepi : Blogger Cik Matahariku
Hidangan untuk 5-7 orang

Bahan-Bahan Inti:
Satu biji bawang besar di potong dadu
Dua ulas bawang putih hiris halus
Satu inci halia dihiris halus
7-8 tangkai cili padi dihiris( kalau suka pedas )
2 Sudu cili kering blend
1/2 sudu teh gula
Garam Secukup rasa
1 biji telur
Satu tin sardin saiz sederhana.

Bahan-Bahan Roti Sardin
1 bungkus roti gardenia saiz bonanza
3 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
Minyak untuk menggoreng

Nak bagi senang time husband dan anak-anak nak ngap, saya potong dua roti sardin ni sebelum dicelup dalam bancuhan tepung dan telur , barulah saya goreng roti sardin ni.

Cara Menyediakan Roti Sardin Yang Sedap
  1. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, cili padi dalam kuali.Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan dua sudu makan cili kering.
  3. Masukkan sardin yang sudah diasingkan sos yang berlebihan.Sos sardin perlu dikurangkan kerana akan menyebabkan inti sardin berkuah.
  4. Pecahkan sebiji telur dan kacau bersama bawang and the gang.
  5. Hancurkan sardin seadanya menggunakan sudip sahaja.
  6. Perasakan dengan gula dan garam.
  7. Sedia diangkat dan biarkan sejuk barulah kita sapu inti dalam kepingan roti.
  8. Gulung roti yang sudah disapu inti sardin.
  9. Goreng roti bersama telur yang sudah dibancuh dengan tepung gandum .
  10. Hasilnya roti akan lebih sedap, kurang berminyak dan lembut bila dimakan.
Selamat mencuba:)

Saturday, September 15, 2018

Resepi Ringkas Spagheti Carbonara Yang Pasti Sedap

September 15, 2018 0
As Salam,
Resepi Ringkas Spagheti Carbonara Yang Pasti Sedap-Yay!Kali ni saya nak kongsikan versi simple dimple saya buat Spagheti Carbonara kat rumah.Asalnya, Encik Suami mintak saya buat sendiri di rumah dengan sos instant carbonara Prego tu sebab kalau nak bawak anak beranak makan kat luar, mahu kopak jugak poket si Ayah ( macam kedekuts pulak suamiku ni..kihkih).

Nah, kan dah siap:) tinggal ngap je.

Memandangkan step buat Spagheti Carbonara ni pun dah siap-siap ada kat packaging dia, saya pun suka je nak membuatnya beb.Tak payah ko nak selak buku resepi bagai atau ko nak print screen resepi dari internet.haha.Jom tengok saya buat macam mana:)

Orait, untuk bahan kuah atau sos carbonara tu, ko cuma perlu bawang putih, tapi saya tambah lagi bawang merah ( sepatutnya nak bagi up sikit guna bawang holland) tapi saya nak sesuaikan dengan citarasa orang kampung (hihi), cili padi ( kalau suka pedas ), sosej satu pack untuk satu botol sos prego instant.Kadang-kadang saya tambah juga isi ayam yang dipotong nipis atau dadu, supaya lebih sedap dan terangkat kuah carbonara kita nanti.iyolahh.Jangan dilupakan spagheti tu sendiri dan jugak minyak zaiton.

First sekali, ko rebus spagheti tu dengan tambah sedikit minyak zaitun dan garam.Ada dua cara nak rebus spagheti ni, kalau ko malas, ko masukkan sekali dengan air dan rebuslah sampai mi spagheti tu masak. kalau ko rajin, ko tunggu mendidih barulah masukkan spagheti macam kat atas tu.Cara masukkan kalau boleh buat macam akak supaya mi cantik selai-selai.kihkih.

spagheti biasanya dah boleh angkat kalau ko tengok warna kuning dia semakin pucat dan pudar.Paling lama kita rebus pun sekitar 15-25 minit gitu.Lepas tu dah boleh angkat, keringkan airnya dan masukkan dalam bekas makanan.setel bab spagheti.

tengok ni, cara buatnya dah ada siap-siap kan.Ko ikut je arahan dia.

ko boleh goreng dulu sosej atau ko combine terus sekali dengan masukkan segala mak nenek bawang tu.dengan cili padi pun ko masukkan sekali.Kata resepi ringkas kan.Kita buat dia dik:)

Yay! dah siap. Lepas ko masukkan bawang tadi, kalau dah naik bau, ko tuang sos carbonara instant tu dalam kuali. Perasakan sikit dengan garam dan tambah serbuk black paper pun sodap.Sebab sos ni rasanya lemak berkrim.Family akak semua cap pedas punya orang, tu yang akak tambah cili padi dan serbuk black paper:)

Part yang paling best, kalau ko nak adjust sos carbonara ni pun boleh.Kalau kita makan kat sesetengah restoran, kadang-kadang, spagheti je yang banyak, kuahnya tarak atau cair, tapi bila kita buat sendiri kat rumah, ikut ko nak kuah cair atau pekat, saya suka yang sedikit pekat dan pedas, so inilah citarasaku:)

Sampai jumpa lagi:)

Cara Goreng Mee Siput Muar Supaya Lebih Rangup Dan Sedap

September 15, 2018 0
As Salam,
Cara Goreng Mee Siput Muar Supaya Lebih Rangup Dan Sedap- hey, sapa kat sini orang Muo dan suka makan mee siput yang rangup meletup tu dengan sambal tumis ? Yeahh.Kalau anda salah seorang peminat mee siput Muo, sep sikit! kita geng:). Darah ke-muo-an saya menjadi lebih pekat selepas dapat suami orang Muo, sebab saya hanya lahir di tanah Muo tapi dibesarkan di Kota Tinggi. Ceh gitu.

mee siput muo yang hanya boleh jumpa yang sedap kat area muo sahaja.

Orait, memandangkan korang pun dah sampai blog saya yang baru (ehem), maka sukalah saya nak umumkan secara rasminya yang Blog Cik Syamsi ni Blog kedua saya selepas Blog Cik Matahariku yang dah kaya dengan views juta-juta tu.haha.

Eh, kan nak story mory pasal mee siput Muo kan.Saya bukanlah pandai sangat nak tunjuk kepakaran cara menggoreng mee siput ni, tapi berkat tunjuk ajar Mak Muo saya, maka hari ini saya nak kongsikan cara goreng mee siput ni supaya ia kekal rangup dan lebih sedap.Padahal tipsnya mudah saja beb!

ini rupa mee siput yang sudah digoreng dan sangat rangup hasilnya:)

Cara Goreng Mee Siput Muar Supaya Lebih Rangup Dan Sedap

  • Pastikan minyak yang banyak
  • Goreng apabila minyak dah betul-betul panas, barulah ko masukkan mee siput.
  • Okey, dah boleh makan mee siput yang rangup!
ini pula mee siput yang belum lagi digoreng

mee siput yang belum digoreng dijual dalam pack seperti ini

Kalau sesekali korang singgah ke Muo, jangan lupa cari mee siput ni ya. Orang Johor kan terkenal dengan style makan bercicah bagai, sebab tu bila kita makan mee siput ni, bertambah sedap bila ada sambal tumis.peghh.mahu ngences ko bila teringat mee siput rangup dengan sambal tumis ni.

Time saya sekolah rendah dulu, kalau balik sekolah agama sebelah petang, memang cari dan beli mee siput ni.Pulak tu member baik tukang supply mee siput siap dengan pakej sambal tumis atas dia, memang jadi regular customerlah masa tu.hahahah.

Orait, mintak maaf kalau ada ibu mengandung yang mengidam dan cari mee siput ni.Rasanya dah merata orang jual mee siput muo ni.Cuba korang survey kat area korang ek.

Sampai jumpa lagi- Mee siput muo memang terbaik!

Saturday, September 9, 2017

Cik Matahariku Quotes

September 09, 2017 1
Dengan Bismillah,
Alhamdulillah, Blog terbaharu ini saya dedikasikan kepada sahabat dan kenalan yang banyak mendewasakan saya dengan pelbagai kenangan dan pengalaman yang bukan sedikit.


Hidup itu sendiri kenangan.Kenanganlah yang kita bawa tatkala berjauhan dengan sahabat atau bila bersendirian.Pernah saya baca dalam satu buku, katanya yang kita rindu bila berpisah dengan sahabat atau orang tersayang bukanlah dirinya tetapi moment atau kenangan yang tercipta bersamanya dan moment itulah yang kita ingin ulang semula:)

Orait, doakan semoga saya diberi kemudahan dan istiqamah membangunkan dan memperkenalkan blog ini kepada readers yang lain.InshaAllah.amiin.

Terimalah Quotes saya yang pertama, salam perkenalan kepada semua:)

kata kata hikmah